Maurice werkt bij ProRail en heeft een coachtraject gevolgd bij Hermonde. Bewust worden van zijn impact, omgaan met verschillende belangen en efficiënter kunnen beïnvloeden, met als doel: een leidinggevende functie. Uiteindelijk heeft het hem persoonlijk ook veel opgeleverd. Lees hier over zijn ervaringen.

Waarom wilde jij aan de slag met een coach?

Tijdens mijn tweewekelijkse BILA heb ik aangegeven dat ik mezelf graag wilde doorontwikkelen richting een leidinggevende functie. Mijn leidinggevende gaf aan mijn ambitie te waarderen en samen met mij te werken naar een meer ‘’senior’’ rol. Tijdens de gesprekken met mijn leidinggevende werd mij een spiegel voorgehouden en zag ik aan welke punten ik moest werken. Hij stelde voor om hiermee aan de slag te gaan in een persoonlijk coachtraject bij Hermonde. Deze kans greep ik graag aan. Ik sta open voor nieuwe ervaringen om zo aan mezelf te werken. Daarbij herkende ik ook de punten die mij werden voorgehouden en middels dit traject wilde ik ze graag verbeteren.

Wat was jouw beeld van coaching?

Zelf had ik nooit eerder te maken gehad met coaching of trainingen om mezelf te ontwikkelen, maar ik had er een beeld van dat er veel ‘managersjargon’ voorbij zou komen en dat het heel zweverig en oppervlakkig zou zijn. En dat ik in een richting gedrukt zou worden van hoe het bedrijf wil dat je bent.

Mijn beeld is inmiddels compleet veranderd. Ik zie nu dat er echt naar je geluisterd wordt, dat het ‘down to earth’ is en dat de coaching op mijn situatie afgestemd wordt.

Hoe heb je de coaching ervaren?

Prettig, maar ook confronterend. Ik had al snel het gevoel van veiligheid waardoor ik ervoor openstond om op de juiste momenten geconfronteerd te worden met mijn gedrag. Achteraf gezien was deze aanpak precies goed voor mij.
De coaching werd aan mijn persoonlijke situatie aangepast en was geen voorgeprogrammeerd traject. Dat had als gevolg dat de coaching niet alleen op professioneel vlak heeft gewerkt maar vooral ook in mijn privé situatie.

Ook de omgeving zorgde ervoor dat je even een moment van ontspanning had en tot rust kon komen waardoor je goed kon concentreren. Tijdens het traject hebben we ook een groepssessie gehad met collega’s. Deze sessie kenmerkte zich door veiligheid en vertrouwen, waardoor onze onderlinge band veel hechter is geworden. En daar hebben we nog dagelijks profijt van in de samenwerking.

Wat heeft het je opgeleverd?

Ik ben me veel bewuster hoe ik over kan komen op anderen. Ik kan nu makkelijker als een helicopter boven de situatie gaan staan. Dat maakt dat ik mijn aannames sneller toets door simpelweg de vraag te stellen of dit ook klopt. Zo begrijpen we elkaar veel sneller.
Vaak legde ik me in een conflictsituatie neer en gaf ik al snel op. Nu ben ik bereid om mijn visie en wens eerder en duidelijk ter tafel te brengen. Dat zorgt ervoor dat ik niet meer worstel met mijn eigen gevoelens en me veel meer op mijn gemak voel.

Bovendien probeer ik nu uit elke ‘lastige situatie’ mijn voordeel te doen door ervan te leren en reflecteren, zodat een vergelijkbare situatie in de toekomst anders zal verlopen. Verder durf ik nu meer risico te nemen en mezelf niet meer te remmen door op voorhand al allemaal beren op de weg te zien.

Het klinkt misschien raar, maar het heeft mijn persoonlijke leven op bepaalde vlakken op z’n kop gezet. Op een positieve manier! Ik heb stappen gezet die ik jarenlang uitstelde en voel me nu gelukkiger dan ooit.

Wanneer zou jij coaching aanbevelen?

Wanneer je jezelf persoonlijk wil ontwikkelen werkt coaching perfect. In ieder geval voor mij! Je moet wel openstaan om geconfronteerd te worden en hiervan echt te willen leren en te veranderen. Gelukkig zorgt Joris voor een omgeving waarin dat kan en ook goed voelt.

Zelf aan de slag!

Wil je ook aan de slag met een coachtraject? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan!