Bij bovenstaande uitspraak kun je een prachtige Harley Davidson voorstellen. Of wellicht heb je de auto, die je rijdt, voor ogen. Als je regelmatig de motor of auto naar de garage brengt voor onderhoud, wordt daar al pro-actief gecontroleerd op het oliepeil en zo nodig bijgevuld. Soms, als je het niet zo nauw neemt met het onderhoudsinterval, dan verschijnt er lampje op je dashboard. Dan moet je acuut handelen, om te voorkomen dat je alles in de soep rijdt.

Een column van Cindy Hermans in Vallei Business

VALLEI BUSINESS | NUMMER 2 MEI 2018

Lees hier het volledige artikel.

Stel dat je jezelf als een motor ziet. Dan hebben we de neiging om het zo ver te laten komen dat het rode lampje gaat branden. Dan heb ik het niet alleen over het fysieke, maar juist ook over het psychische deel. Als we de coachingsvragen bekijken, die we bij Hermonde de afgelopen tientallen jaren hebben mogen begeleiden, dan hebben we geconstateerd dat bij een groot aantal personen het rode lampje al (een tijdje) brandde. Het vertrouwen in zichzelf en de ander was bij de meesten tot onder het nulpunt gezakt of men was in het geheel niet meer in staat tot relativeren van situaties. Bij vrijwel iedereen is gebleken dat het mogelijk was om te herstellen. Gelukkig maar. Hoe mooi zou het zijn als we ons meer ‘periodiek onderhoud’ zouden gunnen?

Beter vertaald als: coaching. Jezelf een aantal doelen stellen in je werksituatie en daar met een professionele coach mee aan de slag gaan. Net als een topsporter eigenlijk. Die kan niet zonder goede coach. Een studie van wetenschappers aan de Universiteit Amsterdam liet een aantal jaren geleden zien dat coaching een positief effect heeft. De onderzoekers kwamen daarbij tot de conclusie dat coaching vooral tot een verbetering van prestaties en vaardigheden leidt, een positieve invloed heeft op het bereiken van doelen en ook een impact heeft op attitudes. Daarnaast is er volgens de studie ook sprake van een invloed op welzijn en veerkracht. Prachtig toch? Je vraagt je nu vast af, waarom je jezelf nog geen coach hebt gegund.

1 reactie

Geef een reactie