‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, blijft toch nog steeds een uitspraak die onze Nederlandse cultuur typeert. En als je het dan hebt over ‘positief leiderschap’, dan gaan er aardig wat nekharen overeind staan. Amerikanen daarentegen, die hebben er helemaal geen moeite mee. Daar werkt de kreet ‘positive leadership’ heel erg goed.

Wij zijn een aantal jaar geleden geïnteresseerd geraakt in de theorie van Kim Cameron over positief leiderschap. Positiviteit is inmiddels zelfs een belangrijk onderdeel van de visie van Hermonde. Afgelopen vrijdag was Kim Cameron in Nederland en gaf een lezing over zijn theorie. Voor Cindy en mij een uitgelezen kans om de man ‘live’ te zien! Ik wil jullie graag meenemen waarom deze theorie ons zo geïnspireerd heeft en waarom we er graag mee werken.

Kim is zelf een toonbeeld van positiviteit. Niet op de manier waarop je zou verwachten, als een springerige ‘spread the word’ evangelist, die vol energie het podium over stuift en met publieksparticipatie iedereen in extase brengt. Gelukkig niet. ‘Doe maar normaal joh’, zouden wij nuchtere Hollanders dan allang gezegd hebben. Nee, het is een man die op een positieve en gedegen manier zijn theorie staaft met het nodige onderzoek en praktijkvoorbeelden. Iemand die rust en vertrouwen uitstraalt en daardoor inspireert.

Positief leiderschap

Het doel van positief leiderschap is, in een notendop, het ontsluiten van bovengemiddeld hoge prestaties van medewerkers. Die hogere prestaties zorgen in een organisatie als geheel dan weer voor positief afwijkende resultaten. In veel organisaties zie je dat mensen gedwongen worden tot conformistisch, ‘normaal’ gedrag. Niet afwijken van de norm in negatieve zin, maar ook niet afwijken in positieve zin. Dat normaal doen genereert ook normale resultaten.

Het toepassen van positief leiderschap kan daar verandering in brengen. Kim Cameron heeft meer dan genoeg bewijs geleverd in zijn onderzoeken om aan te tonen dat positief leiderschap een positief effect heeft op productiviteit, winstgevendheid, kwaliteit en innovatie. Maar de onderbouwing laat ook zien dat deze aanpak de mensen positief beïnvloedt op het gebied van lichamelijke gezondheid, emotioneel welzijn en interpersoonlijke relaties.

Fly-over in Teheran met schilderingen van reuzen

Heliotropisch leiderschap

Misschien kunnen we in Nederland beter spreken van Heliotropisch leiderschap. Heliotropisch is de neiging die planten hebben om naar het licht te groeien. Onderzoek toont aan dat alle levende wezens de neiging hebben zich te bewegen in de richting van positieve energie. In de richting van wat leven geeft, in plaats van wat leven neemt. Dat is de onderliggende theorie van positief leiderschap. Door een positief klimaat, positieve relaties en positieve communicatie te stimuleren worden bovengemiddelde resultaten gerealiseerd.

Positieve netwerken

Wat een zeer interessant onderdeel van de theorie is, is het positieve netwerk in een organisatie.
Cameron heeft aangetoond, in een aantal grote organisaties, dat het in kaart brengen van het positief netwerk opzienbarende resultaten oplevert. Dit netwerk laat zien wie de grootste positieve energiegevers zijn in een organisatie. Deze positieve energiegevers functioneren niet alleen beter, ze helpen ook anderen beter te presteren. Dat is ook de reden dat wij al jaren werken met ‘ambassadeurs’ bij een organisatie verandering. Deze ambassadeurs (uit alle lagen van de organisatie) kunnen anderen positief beïnvloeden en meenemen in de gewenste richting. Een zeer effectieve manier om de verandering ook goed te laten slagen voor iedereen in de organisatie.

In de VS wordt Positief Leiderschap al veelvuldig en bewust toegepast. Hier in Nederland staat het nog in een schaduw. Hermonde zal haar steentje bijdragen om het steeds meer in het licht gaan brengen. Het brengt immers opzienbarende resultaten voor organisaties. Het zou jammer zijn om dat te laten liggen.

Ook benieuwd naar wat positief leiderschap voor uw organisatie kan betekenen?
Wij vertellen u er graag meer over de praktische toepasbaarheid ervan.
Meer achtergrondinformatie vindt u op de site van Kim Cameron

Foto’s: Street art in Teheran, Iran – Joris Heus

Geef een reactie