In deze bijzondere tijd zijn we Project Positief gestart om een positieve beweging te stimuleren en positiviteit te verspreiden. Voor iedereen die dat nodig heeft. Overal op de wereld spelen zich, meer dan ooit, kleine en grote drama’s af. Soms is positief zijn dan niet meer genoeg. Maar daar waar er perspectief en hoop is, zouden we graag het vuurtje van positiviteit willen laten branden. 

In het kader van Project Positief wil ik hierbij mijn persoonlijke ervaring en motivatie delen, over wat positiviteit voor mij betekent.

Doorleven

Ik doe dat juist vandaag. Het is namelijk precies een jaar geleden, dat ik met spoed de operatiekamer in werd gerold. De dag daarvoor werd een tumor in mijn hersenen gevonden. Die zat op een plek die me binnen afzienbare tijd fataal had kunnen worden. Vandaar de spoed.

De wereld stond voor mijn dierbaren en mij een tijdje op z’n kop en ook even stil. Maar het kwam goed. De operatie was geslaagd én het bleek goedaardig. Mijn herstel en revalidatie ging in den beginne langzaam en moeizaam, maar inmiddels mag ik zeggen dat ik er weer helemaal ben. Met kleine beperkingen, maar die neem ik graag voor lief. Het is voor mij nog méér dan een eind goed, al goed verhaal, want ik ben me het afgelopen jaar ook ergens goed bewust van geworden. Ik heb namelijk écht ervaren en geleerd, dat je positiviteit kunt toepassen. Dat het eigenlijk ‘een werkwoord’ is en dat je het zelf kunt beïnvloeden.

Ik had al jaren een grote voorliefde voor positiviteit, was er, zeker ook theoretisch, van overtuigd en heb ook mogen zien dat positief handelen in organisaties betere resultaten oplevert. Maar met mijn eigen persoonlijke ervaring doorleef ik positiviteit eigenlijk nu pas echt.

Expeditie positief

Dat doe ik vooral door me bewust te zijn van de wijze waarop ik denk. Door daarbij stil te staan, maakt het mij mogelijk om die gedachten te beïnvloeden. Dat is niet altijd eenvoudig. Soms noem ik project positief voor mezelf dan ook wel ‘expeditie positief’. Want het is soms een strijd. Zeker ook in deze spannende tijd. Het lijkt veel eenvoudiger om een negatieve gedachte op iets los te laten. Dat lijkt er bijna van nature in te zitten.

Ik had er een ‘life event’ voor nodig om het zó bewust te ervaren, maar als je er open voor staat, is het voor velen haalbaar om je positieve mindset veelvuldig in te zetten. In deze corona-tijd zitten we met z’n allen in een levensveranderende gebeurtenis, een positieve mindset en veerkracht kunnen we allemaal hard gebruiken. Gelukkig zien we het op vele plaatsen al prachtig ingezet worden. 

Door mijn ervaring ben ik niet ineens de perfecte positivo geworden, nog steeds ken ik onzekerheid, ben ik kritisch en heb ik emoties als teleurstelling of frustratie, maar het heeft me wel een sterke bekrachtigende overtuiging opgeleverd, namelijk dat je positief zijn kunt leren en bewust kunt inzetten en uitdragen. Dat helpt mij nog meer in onze missie om organisaties positiever te maken en om echt van mijn binnenste uit ons project positief in te zetten. 

3 reacties

 1. Mooi Cindy!
  Een spannende tijd met een positieve afloop!
  Dit gaan we nu massaal ervaren. Idd positief blijven en de mooie kleine dingen blijven zien.
  In onze kracht blijven staan!
  Hoe pijnlijk het ook voor velen is, met trieste afloop. Hun dierbaren zullen weer de positiviteit van anderen ervaren en weer kracht voelen.
  Mooi Cindy jouw energie te voelen en hopelijk tot gauw!??

 2. Hee hallo Cindy, wat een aangrijpend verhaal! Wat fijn dat het goedaardig was en dat het weer goed met je gaat!! Dan wordt alles echt relatief! Dank voor wijze woorden, ik hoop je nog eens te zien en spreken. Blijf gezond, liefs Cristel (ex collega V&D)

Geef een reactie