De zomerperiode is nu echt aangebroken. Tijd om lekker op te laden. Niks te moeten, veel buiten zijn, lezen en ontspannen. Daar knapt een mens vaak van op. Het geeft weer ruimte in ons hoofd. Ruimte om nieuwe inzichten te krijgen en misschien positieve wendingen te maken. 

Goede invloed
Ook buiten de vakantie heeft de omgeving en vooral de natuur een grote invloed op ons doen en laten. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat de hersenen in een andere ‘modus’ terechtkomen wanneer we in de natuur komen. Dat heeft te maken met het aandachtssysteem. Wanneer we continu gebombardeerd worden door prikkels van buitenaf, zijn we waakzaam en gericht op de buitenwereld. Die prikkels krijgen we voornamelijk in dichtbevolkte gebieden en door de voortdurende stroom aan informatie via onze mobieltjes. Bomen en planten zijn echter prikkelarm en roepen een milde fascinatie bij ons op. Dat maakt dat we op onszelf oriënteren, reflectief worden en de waakzaamheid dimmen. Zo ontstaat rust. Met die rust wordt gerichte aandacht, concentratie en zelfbeheersing vergroot. 

Creativiteit en positiviteit
Groen zorgt dus voor rust om tot inzicht te kunnen komen. Maar niet alleen dat, het is ook aangetoond dat het zorgt voor associëren en het leggen van nieuwe verbanden. Het brengt dus nieuwe ideeën en creativiteit. Bovendien leidt het tot meer positieve gedachten en een open mindset. 

Hoe geweldig is het dan dat onze locatie midden in het bos staat. Zelfs de hele dag binnen zitten geeft hier een heerlijke boost. Maar buiten zijn tijdens een training of coaching brengt mensen  écht stappen verder. Dat is elke keer weer zo mooi en verwonderend om te zien.
We kunnen dan uit ervaring zeggen dat de natuur een perfecte reflectie- en ontwikkeltool is. 

Wij wensen jou een hele mooie zomerperiode toe en hopen dat de buitenlucht jou de rust gaat geven om te kunnen reflecteren en vooruit te kijken. En wellicht kom je er dan achter dat je op zoek bent naar professionele verdieping. In september starten wij met het traject Focus op Leiderschap. Dat biedt jou een hele mooie kans om die verdieping te vinden. In vijf dagen ga je aan de slag met reflectie, actie en verstilling. Zo krijg je goed scherp wat jou drijft en wat jouw impact is.

Bronnen & Inspiratie

https://www.hillwalktours.com/walking-hiking-blog/benefits-of-hiking-mental-health/

https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/dossiers/natuur-en-gezondheid/feiten-en-cijfers

Marc G. Berman, John Jonides, Stephen Kaplan (2008). The Cognitive Benefits of Interacting With Nature

James, P., Banay, R. F., Hart, J. E., & Laden, F. (2015). A review of the health benefits of greenness. Current epidemiology reports, 2(2), 131-142.