Wij hebben gelukkig nog veel contact met onze klanten. We gaan in gesprek met hen en de leidinggevenden in de organisatie over hoe zij omgaan met de huidige omstandigheden. We horen naast de uitdagingen ook veel positieve geluiden. Daaruit hebben we de vijf meest opvallende positieve bevindingen gehaald, die we graag met jullie delen.
1. Van controle naar vertrouwen
Een aantal leiders uit verschillende organisaties vertelden ons telkens op andere manieren hetzelfde. Een projectleider uit een bouworganisatie vertelt: “Ik zie dat ik meer vertrouwen moet hebben, doordat er minder controle mogelijk is. En hoe lastig ik dat ook vind, ik merk dat mijn team de verantwoordelijkheid neemt om samen de projectdoelstellingen te halen. Er wordt meer eigenaarschap getoond en mensen worden proactiever.” Een ander komt tot de conclusie: “Door vertrouwen te geven en los te laten, krijg ik het vertrouwen ook terug.”
2. Van overleg naar besluit
“We nemen meer verantwoordelijkheid; de lijntjes zijn korter en we voeren geen lange discussies. We nemen eerder een besluit en voelen ons daarvoor verantwoordelijk”, krijgen we te horen tijdens een gesprek met een klant. “Door deze verantwoordelijkheid gaan medewerkers steeds meer proactief gedrag vertonen. Het is duidelijk wat urgent is en daarop wordt gehandeld. We laten meer zien hoe we er echt in zitten, de situatie wordt helder en er kan gehandeld worden. De verhulling is weggevallen.”
3. Van horen naar luisteren
Online verbinden met elkaar is nu dé manier om te communiceren. En hoewel dat goed in elkaar zit, kennen we ook de valkuilen van videoconferencing. Veel ruis op de lijn, moeilijk om non-verbale communicatie op te pikken, elkaar snel opvolgen is lastig. Een van onze klanten vertaalt dat positief: “Door die gebrekkige communicatie ontstaan er protocollen. Wie neemt de leiding in de online vergadering, het doel van het gesprek helder maken en niet te lang uitweiden. Maar vooral: We moeten beter luisteren naar elkaar. We laten elkaar uitpraten, omdat door elkaar heen praten uitgesloten is. Dit wil ik vasthouden wanneer we weer fysiek bij elkaar zitten.”
4. Van eigen doelen naar gemeenschappelijke doelen
Online vrijdagmiddagborrels. Dagelijkse corona standups. De crisis verbindt, zo horen we terug. “Brandjes blussen? Brandjes zijn er niet meer, we kunnen het relativeren en gaan er samen voor staan. Ik merk saamhorigheid, we begrijpen elkaar en het brengt ons samen”, vertelt een teamleider. “De onderlinge afhankelijkheid is groot en we weten dat nu en handelen sneller!”
5. Van reistijd naar productiviteit
Het mooiste voorbeeld hebben we hiervan gehoord van een projectleider uit de bouw die in Friesland woont. “Het scheelt me vaak wel drie uur rijden op een dag. Sommige vergaderingen, waarin de reistijd soms langer is dan de vergadering zelf, doen we nu online. Dat scheelt me enorm veel reistijd die ik heel goed op een andere en vooral creatieve manier kan gebruiken.”